Βαλβιδοπάθειες

Βαλβιδοπάθειες 2017-09-12T09:29:25+00:00

Η καρδιά αποτελείται από τέσσερις κοιλότητες που επικοινωνούν μεταξύ τους. Δύο άνω (τον αριστερό και τον δεξιό κόλπο) και δύο κάτω (την αριστερή και την δεξιά κοιλία). Η αριστερή κοιλία συνδέεται με την αορτή που είναι το αγγείο που παρέχει με αίμα όλα τα όργανα του σώματος και η δεξιά κοιλία συνδέεται με την πνευμονική αρτηρία που παρέχει αίμα στους πνεύμονες. Όλες αυτές οι κιλότητες συνδέονται μεταξύ τους με δομές που ονομάζονται βαλβίδες.

Αριστερή κοιλία-αορτή= αορτική βαλβίδα

Αριστερός κόλπος-αριστερή κοιλία= μιτροειδής βαλβίδα

Δεξιός κόλπος-δεξιά κοιλία= τριγλώχινα βαλβίδα

Δεξιά κοιλία-πνευμονική αρτηρία= πνευμονική βαλβίδα

 

 

Οι δομές αυτές (βαλβίδες) μπορεί είτε να ανεπαρκούν οπότε δεν κλείνουν καλά και ποσότητα αίματος επιστρέφει προς τα πίσω είτε μπορεί να είναι στενωτικές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανοίξουν πλήρως όποτε και εμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αίματος μέσω αυτών.

Η διάγνωση της βαλβιδοπάθειας γίνεται με την κλινική εξέταση από τον Καρδιολόγο όπου και διαπιστώνεται η ύπαρξη φυσήματος (δηλαδή ήχου που παράγεται από την παρακόλληση της φυσιολογικής αιματικής ροής) και γίνεται ακουστός με το στηθοσκόπιο και επιβεβαιώνεται με την υπερηχογραφική μελέτη όπου και εκτιμάται η σοβαρότητα της βλάβης.

Τα συμπτώματα της βαλβιδοπάθειας εξαρτώνται από τον τύπο και τη βαρύτητα αυτής και περιλαμβάνουν

  • Η δύσπνοια, ιδιαίτερα όταν εμφανίζεται στην άσκηση (δύσπνοια προσπαθείας) ή στη κατάκλιση (ορθόπνοια)
  • Το πρήξιμο (οίδημα) των κάτω άκρων
  • Η αύξηση του σωματικού βάρους
  • Συγκοπτικά ή προσυγκοπτικά επεισόδια (λιποθυμία)
  • Εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής ή αίσθημα παλμών
  • Ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη)

Η θεραπέια της βαλβιδοπάθειας καθορίζεται από την σοβαρότητά της και τα συμπτώματα του αρρώστου. Έτσι ηπίου βαθμού βαλβιδοπάθεις συνήθως δεν απαιτούν θεραπέια παρά μόνο παρακολούθηση, μετρίου βαθμού ίσως χρειαστούν φαρμακευτική υποστήριξη ανάλογα με τα συμπτώματα του αρρώστου και σοβαρού βαθμού συνήθως απαιτούν φαρμακευτική θεραπεία και επεμβατική προσέγγιση με αντικατάσταση ή επιδιόρθωση της βαλβίδας.

Στο ιατρείο μας γίνεται πλήρης υπερηχογραφικός έλεγχος για την εκτίμηση της σοβαρότητας της βαλβιδοπάθειας καθώς και η παρακολούθηση του ασθενούς σε τακτά χρονικά διαστήματα για τυχόν αναπροσαρμογή της χορηγούμενης θεραπαυτικής αγωγής.