Καρδιακή Ανεπάρκεια

Καρδιακή Ανεπάρκεια 2017-09-12T10:09:03+00:00

H Kαρδιακή Aνεπάρκεια είναι μία πάθηση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να διοχετεύσει την απαραίτητη ποσότητα αίματος στο σώμα, ώστε να επιτελέσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά σαφώς γίνεται πιο συχνή με την αύξηση της ηλικίας. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία νοσηλείας σε ασθενείς άνω των 65 ετών.

Αιτίες

Οι συχνότερες αιτίες καρδιακής ανεπάρκειας είναι το ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου, παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς, επίκτητες καρδιοπάθειες όπως η διατατική, κατάχρηση αλκοόλ και φλεγμονή της καρδιάς.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας μπορούν να διαφέρουν κατά πολύ από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τον τύπο της καρδιακής ανεπάρκειας. Στα αρχικά στάδια μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Τα κύρια συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας προκαλούνται είτε από τη φλεβική συμφόρηση, όπως λαχάνιασμα, δύσπνοια, πρήξιμο στους αστραγάλους, είτε από την την ανεπαρκή ροή του αίματος προς το σώμα όπως εύκολη κόπωση.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή, χρόνια πάθηση η οποία τείνει να επιδεινώνεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου και επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης. Η πρόγνωση μπορεί να διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία.

 

Φαρμακευτική Αγωγή

Η φαρμακευτικη  θεραπεία στοχεύει στην ύφεση των συμπτωμάτων, την μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο και την αύξηση της επιβίωσης. Εξατομικεύεται ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι σημαντικής δυσλειτουργίας στη συσταλτικότητα της καρδιάς, τις ενδεχόμενες  συννοσηρότητες  και την παρουσία συμπτωμάτων. Εκτός από φάρμακα, τα τελευταία χρόνια σε κάποιους ασθενείς με συγκεκριμένα χαραρακτηριστικά, η θεραπεία περιλαμβάνει και την εμφύτευση ειδικών βηματοδοτών, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.