Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις 2017-09-09T16:41:42+00:00

 

 

Γιατρέ όταν μετράω την πίεσή μου στο σπίτι είναι 145∕90. Πρέπει να κάνω κάτι;

 

Η υπέρταση θεωρείται σιωπηρός δολοφόνος, και αύτο γιατί κάποιος μπορεί να πάσχει για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά να μην το γνωρίζει. Η υπέρταση δυστυχώς δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα για αυτό και συνήθως αποτελεί τυχαίο εύρημα.

Για να διαγνωστεί κάποιος ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση θα πρέπει να γίνει ένας πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος από τον καρδιολόγο, να γίνει 24ωρη καταγραφή αυτής και κατόπιν να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες (αλλαγή στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή κλπ).

 

Γιατρέ όταν περπατάω, μετά από 100 μέτρα νιώθω ένα βάρος στο στήθος που περνάει μόλις σταματήσω. Πρέπει να κάνω κάτι;

Μια τέτοια συμπτωματολογία θέτει την υποψία στηθάγχης και άρα στεφανιαίας νόσου. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κάποιος ασθενής μπορεί να παρουσιάζει ανάλογα συμπτώματα. Το πρώτο βήμα είναι να απευθηνθείτε στον καρδιολόγο σας ο οποίος θα πρέπει να εκτιμήσει  την συμπτωματολογία και να συνυπολογίσει τους παράγοντες κινδύνου. Κατόπιν θα πρέπει να ακολουθήσει διαγνωστικός έλεγχος με την κατάλληλη δοκιμασία κόπωσης και να αποφασιστεί η ανάγκη ή μη στεφανιογραφίας.

 

Η στεφανιογραφία και η αγγειοπλαστική είναι επικίνδυνες τεχνικές;

Όπως και κάθε επεμβατική μέθοδος έτσι και η στεφανιογραφία και η αγγειοπλαστική έχουν πιθανότητα επιπλοκών. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ασφαλείς μεθόδους, ανώδυνες, με την στεφανιογραφία να έχει ένα κίνδυνο επιπλοκών 1;1000 και την αγγειοπλαστική 1;200. Νεότεροι ασθενείς με λιγότερα προβλήματα υγείας έχουν μικρότερες πιθανότητες για επιπλοκές. Πριν την στεφανιογραφία ή την αγγειοπλαστική ο ασθενής ενημερώνεται πλήρως για τυχόν επιπλοκές και υπογράφει γραπτή συνέναιση στον γιατρό.

 

Είμαι 40 ετών χωρίς κανένα σύμπτωμα, αλλά με βαρύ κληρονομικό ιστορικό από την πλευρά του πατέρα μου για πρώιμη στεφανιαία νόσο (θάνατος πατέρα από έμφραγμα σε ηλικία 38 ετών, ο αδελφός μου έπαθε έμφραγμα και χρειάστηκε στεντ σε ηλικία 45 ετών και ο αδελφός του πατέρα μου χρειάστηκε μπαι πας σε ηλικία 50 ετών). Πρέπει να κάνω κάτι;

 

Ένας απο τους βασικούς μη τροποποιήσιμους παράγοντες της στεφανιαίας νόσου είναι η κληρονομικότητα. Οι ασθενείς με κληρονομικό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου οφείλουν να συμβουλευτούν καρδιολόγο ο οποίος και θα αξιολογήσει τυχόν συμπτώματα και αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων είτε με κλασσική στεφανιογραφία είτε με αξονική στεφανιογραφία.